KUCHNIA NA TALERZU -
BIZNESOWE FIGARO
|
Okolicznościowe przyjęcia, bankiety i koktajle dla specjalnych gości - np. z okazji targów - warto zlecić profesjonalistom, którzy zadbają o właściwe menu, wystrój lokalu, muzykę i obsługę. To niezmiernie istotne, aby w trakcie poważnego biznesowego spotkania pojawiły się akcenty ułatwiające dostrajanie fal nadawcy i odbiorcy, aby dialog stał się przyjemnością. Właściwa kuchnia i dobrane wino potrafią skruszyć najtwardszy portfel zamówień...
Restauracja FIGARO (Piotrkowska 92) oferuje w tej kwestii niezwykle wytworne menu i szeroki wybór francusko-włoskich win. Można tu przebierać w smakowitych daniach z owoców morza - od pieczonego kraba lub homara, gotowanej langusty na ostro, po krewetki z grilla na szpinaku, podawane ze spaghetti z czosnkiem. Specjalnością zakładu są małże na winie w muszelkach lub sosie czosnkowym, oraz ostrygi „na żywca” ( lub zapiekane w bekonie „á la skarbnik”). Miłośnicy kuchni francuskiej zasmakują tu w pasztetach z gęsich wątróbek na tostach, a co bardziej odważni zamówią ślimaki z gorgonzolą (bezwzględnie trzeba je popijać winem Beaujolais!). Spróbowaliśmy tu również eskalopki z gęsiej wątróbki, podawane z łososiem - palce lizać...
FIGARO słynie z mięs w najróżniejszych konfiguracjach smakowych- golonki pieczonej w piwie z grochem, kurczaków nadziewanych prawdziwkami, polędwicy wołowej na winie, podawane z pasztetem z gęsi. Ale może też zaproponować dania wegetariańskie i bardziej „demokratyczne” menu- od śledzi w śmietanie po pierogi z mięsem. Wszystko zależy od rodzaju zamówienia i podniebienia gości. Z odpowiednim wyprzedzeniem
(tel. 630-20-08) można w FIGARO zarezerwować lokal- w zależności od rodzaju spotkania mieści się tu od 30 (miejsca siedzące przy stołach) do 60 osób (stół szwedzki). Smacznego!